biryaziatolyesi

Deprem Sonrası

Atolyede Konumuz

Editörden Çok Önemli Tavsiye

 

3 Deprem Sonrası

 


 

 

     - Sakin olunve diğerlerininde sakin olmasına yardımcı olun.

     - Önce kendinizde, daha sonra yakınlarınızdaki diğer kişilere ( evinizdeyseniz aileniz, iş yerinde iş arkadaşları vb. ) her hangi bir yaralanma olup olmadığını kontrol edin. Yaralanma tespit etmeniz halinde hemen ilk yardım uygulayın. Bulunduğunu yerde daha fazla yara alma ihtimali ya da yaşamsal tehdit eltında bulunmuyorsa, ağır yaralı birini hareket ettirmeye çalışmayın. Bilinç kaybı olan birinin taşınması söz konusu olursa, ilk yardım eğitimlerinde öğretildiği gibi boyun ve sırtı sabitleyerek yardım isteyin.

     - Eğerdökülmüşse kezzap, çamaşır suru, tiner ve yakıt ya da diğer yanıcı sıvıları temizleyin. Özellikle havalandırmanın zayıf olduğu ortamlarda, bu tür maddelerin buharından gelen bir koku alırsanız, dışarı çıkarken kapı ve pencereleri havalandırma amacıyla açarak binayı hemen tahliye edin.

     - Yangın olup olmadığını kontrol edin. Eğer küçük yangınla mucadele etmek konusunda bilgili ve de gerekli malzemelere sahipseniz, müdahale edi; aksi takdirde herkesi de dışarı çıkararak acil durum setinizi alıp binayı tahliye edin. Tahliye sırasında geçtiğimiz tüm kapıları kapatın.

      - Deprem sırası / sonrasında elektrikler kesildiyse , kimyasal ışık çubukları , el feneri ışıldak gibi malzemeler kullanın. Olası bir gaz kaçağı ihtimaline karşı kapalı yerlerde kesinlikle çakmak, kibrit kullanmayın.

     - Düşmüş ya da dökülmüş sıva, moloz ve cam parçalarının bulunabileceği tüm yerlerde sağlam tabanlı ayakkabı veya terlik giyerek yaralanma olasılığını azaltın.

 

     - Artçı depremlere hazır olun. Artçı sarsıntılar, genellikle ana deprem kadar büyük olmamakla beraber, ana depremin zayıflattığı yapılara zarar verebilecek kadar güçlü olabilir.

     -  Binada yapısal bir hasar olup olmadığını kontrol edin. Eğer yapısal bir hasar tespit ederseniz ya da herhangi bir şekilde binada emniyetsiz bir durum fark ederseniz, inşaat mühendisi vb. bir yetkilinin görüşünü almadan geri girmeyin.

    - Bacanızda bir hasar olup olmadığını tespit etmek için bina dışından göle kontrol ederek herhangi bir hasar olup olmadığını tespitetmeye çalışın.

    - Gaz kokusu almanız ya da bir '' tıslama '' , '' üfleme '' sesi duymanız halinde;

    - Dopal gaz için pencere açın, binayı terk edin ve dışarıdaki gaz vanasını kapatın.

    - Mutfak tüpü ( LPG ) için dedantörden gazı kesin, balkon ve pencere açın, binayı terk edin. Ortak yerleşim yeri olan apartman gibi bir ortamı terk etme halinde, tehlike diğer kişilere de duyurun. Acilen gaz kokusunu ilgili kuruma bildirin ve kesinlikle binaya geri girmeyin. Unutmayın; gaz vanasını kapattıysanız, yalnızca ilgili kurumun yetkili tarafından yeniden açılmalıdır.

   -  Elektrik sisteminde bir hasar olduğu biliniyor ya da şüpheleniliyorsa akım, ana şarterden ( sigorta ) kapatılmalıdır.

 

   -  Elektriği kapatmadan önce gaz vanasını kapatın.

   - Bina içindeki su borularında herhangi bir hasar oluşması durumunda ana su vanasını kapatın.

   - Atık su borularında herhangi bir hasar olup olmadığını kontrol etmeden tuvalet sifonunu çekmeyin.

   - Eğer kapalı dolapları açmanız gerekiyorsa dikkatli açın. İçindeki cisimlerin raflardan kayarak düşebileceğini unutmayın.

   - Yalnızca çok acil durumlarla ilgili telefon edin.

   - Afetle ilgili bilgi almak için radyo dinleyin.

   - Trafik akışı olan sokaklardan uzak durun. Dışarı gidilmesi durumunda, devrilen cisimlere, devrilmiş elektrik direk ve tellerine, hasarlı duvarlara, köprü, üst ve alt geçitlerine dikkat edin.

    - Acil durum müdahale ekipleri tarafından özellikle yardım istenmemesi halinde  hasarlı yerlerden uzak durun.

   - Sahil bölgesinde yaşanıyor olması halinde, depremden sonra daha iç kesimlere gitmek ve irtifa kazanmak olası bir Tsunami olasılığına karşı koruma sağlayacaktır. Her ne kadar okyanus kıyısında bulunmasak da, ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrilidir ve bir iç denizimiz ( Marmara ) bulunmaktadır. Bu denizler de çok büyük olmasalar dahi Tsunami yaratabilirler.

   - Yetkililerden gelecek tahliye talimatlarına uyun.

   - Enkaz altında kalmanız halinde;

·         Sakin kalklama çalışın

·         Kibrit / çakmak yakmayın.

·         Gereksiz toz kaldıracak hareketlerde bulunmayın

·         Ağzınızı bir mendil ya da giysi parçasıyla örtün.

·         Enkaz altındaki diğerleri ile irtibat kurmaya çalışın.

·         Önce dışarı seslenin. Eğer dışardakiler sizi duymuyorsa bağırmakta ısrar etmeyin, bir boru ya da duvara taş ya da metalle vurarak dışardakilerin sizi bulabilmesini sağlayın. Son çare olarak bağırın. Sürekli bağırmak sizi tüketebilir, yüksek ve tehlikeli miktarlarda toz yutmanıza sebep olabilir.             
 
 
 

11111111111111111111111111111111111111111111111

 






Bu sayfa hakkında yorum ekle:
İsminiz:
E-mail adresiniz:
Siteniz:
Mesajın:
Bugün 23 ziyaretçi (173 klik) kişi burdaydı!

DUYURU PANOSU

Bir Yazı Atolyesi Geri Döndü
  • Yeni Konular...
  • Covid 19 Hakkında Herşey
  • Projeler
  • Soruyorum
  • Yeni Röportajlar
  • Youtube Kanalımız Açıldı
  • Facebook Sayfamız Kuruldu
  • Twitter Hesabımız Açıldı

Anket

Geri Dönüşümüze Kaç Puan Verirsiniz
 

SPONSOR