Fiziksel engelliler
Engelli aile üyelerinin bir acil durum ya da afette zarar görmemesi ya da en az zararla tehlikeden kurtulması için, yaşama ve çalışma alanlarını onların ihtiyaçlarına göre düzenleyin.
a) Bulunduğunuz ilin, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nden '' Özürlü kimlik kartı'' nı temin edin ve bir kopyasını sürekli yanınızda bulundurun. Bu kartın ikinci bir kopyasını da acil durum setindeki önemli evrakların arasına koyun.
b) Engelli aile üyemiz için; fiziksel engeli , sahip olduğu rahatsızlıklar, kullanılan ilaçlar, alerjiler, ihtiyaç duyulan özel ekipman ve protezler ile doktor ,aile iletişim ve adres bilgilerini kapsayan bir acil durum kartı hazırlayın ve sürekli olarak yanında bulundurmasına özen gösterin. Bu kart olası bir acil durumda temel tıbbi bilgilerin teminini ve iletişim kurulmasını kolaylaştıracaktır.
c) Deprem sırasında sığınılacak emniyetli yerler ile sonrasındaki tahliye yollarının her an için ulaşılabilir ve açık tutulduğundan emin olun.
d) Evde, her odada bulunan emniyetli yerleri belirleyin. Farklı ortamlarda ( ev, iş yeri, okuli trafik, açık alan, deniz kenarı, vb. ) depreme yakalanılması halinde engelli aile üyelerimizin uygulayacakları davranış şekillerini uygulamalı olarak tatbik edin.
e) Acil durum setine ,engelli aile üyemizin kullandığı özel ilaçları ekleyin.
f) Engelli aile üyemizin yatağının yanında ve kullanıyor olması halinde tekerlekli sandalyesinin arkasında yedek bir acil durum seti bulunmasını sağlayın.
g) Engelli aile üyemizin ''protej / yürüyüş destek malzemesi '' kullanıyor olması halinde bunları her an için yakınında bulundurmasına özen gösterin. Ayrıca yedek yürüyüş destek malzemelerinin temin edilebiliyorsa farklı odalarda bulundurulmasıda söz konusu olabilir.
h) Tüm odalarda ışıldak konması genel olarak tavsiye edilen bir uygulamadır. Bu ışıklar normal koşullar altındaelektriğe bağlı olarak tutulup şarj olmakta, elektriklerin kesilmesi halinde ise pil ömrüne bağlı olarak 4-6 saate kadar ışık sağlayabilmektedir. Bu tür cihazlarla ilgili dikkat edilmesi gereken temel konu; herhangi bir gaz kaçağının söz konusu olduğu hallerde rahatlıkla elle kapatılabilecekleri bir yerde muhafaza edilmeleridir. Elekterikli cihazlar kıvılcım üreterek, gaz kaçağı olan koşullarda yangına sebep olabilirler.
i) Özellikle hareketleri kısıtlanmış şekilde mahsur kalması halinde engelli aile üyemizin bulunduğu yerden sesini duyurması mümkün olmayabilir. Bu nedenle giysi cebinde bir düdük bulundurmalıdır.
j) Yalnız yaşayan füzüksel engelliler için önemli bir konu, acil durumlarda güvenilebilir desteğe sahip olmalarıdır. Bu durumda; bir deprem sonrasında sizi kontrol edecek, güvendiğiniz iki kişiyi tespit edin. Bu kişilere özel ihtiyaçlarınızı, acil durum tıbbi malzeme ve ilaçlarınızın nerelerde bulunduğunu ve ne şekilde kullanıldığını anlatın ve evinizin yedek anahtarını verin.
|