biryaziatolyesi

Ev Hayvanı Sahipleri (2)

Atolyede Konumuz

Editörden Çok Önemli Tavsiye

 

Ev Hayvanı Sahipleri

       Bir depremin sonrasında hayvanlarınıza karşı sabırlı olun. Onlar da, aynı insanlar gibi depremle beraber gerilim yaşarlar ve normale dönmeleri için belli bir süre gerekir. Dışarıda beslenen hayvanlar belli bir süre için ortadan kaybolabilirler ancak genellikle sakinleştikten sonra  geri döneceklerdir.

        Dışarıda beslenen hayvanları, artçı sarsıntılar yatışana kadar kulübe ya da başka bir çevrelenmiş alana almak ve onlarla daha sık ilgilenmek sakinleşmelerine yardımcı olacaktır.

  

  Kedi, köpek besliyorsanız;


 

      - Yaralı ya da panik içindeki hayvanlar ısırabilirler, dikkat edin. Panik görmeniz halinde sakinleşmesine yardımcı olun.

      - Herhangi bir yaralanma olup olmadığını kontrol edin. Tespit etmeniz ya da şüphelenmeniz halinde en yakın zamanda bir veteriner hekimden yardım alın.

      - Kedi ve köpeklerinizi yakından takip edin; davranışları, bir acil durum sonrasında değişiklik gösterebilir. Tasmalarının sürekli takılı olduğundan emin olun ve dışarıdayken köpeklerin sevk kayışlarının takılı olmasına dikkat edin. Alışık oldukları koku ve arazi yapısındaki değişiklikler, onlarda kafa karışıklığına ve anormal davranışlara neden olabilir.

 

    Akvaryumda balık besliyorsanız;

         - Bazı akvaryum balıklarının yaşamlarının devamlılığı, akvaryum içindeki termostatlı su ısıtıcıları, filtreler gibi elektrikle çalışan malzemelere bağlıdır. Elektrik kaynağı veya jeneratör olmadan akvaryum sahiplerinin deprem sonrası kullanım için mutlaka jeneratör bulundurması gerekmektedir.

 

   Sürüngen besliyorsanız;

     - Deprem sonrasında bölge tahliyesi yapmayı tercih etmenizin söz konusu olduğu soğuk hava koşullarında, hayvanınızın taşıma kutularını bir battaniye ile kaplayın. Yolculuk yapmanız gerektiğinde, sürüngenleri bir yastık kılıfında nakledin.

 

    Kuş besliyorsanız; ( ya da başka bir kafes hayvanı )

 

 

      - Herhangi bir yaralanma olup olmadığını kontrol edin. Bir değişiklik olup olmadığını anlamak amacıyla, deprem sonrasındaki bir kaç gün kuşu takibe alın. Yüksek stresli bir olay sonrası rahatsızlıklar genellikle ilk birkaç gün içinde kendini göstermektedir. Uyuşukluk, iştah kaybı, sulu dışkı, depresyon, yaralanma ya da kafes tabanına oturması gibi belirtileri fark etmeniz halinde en yakın zamanda bir veteriner hekime danışın.

      - Stres ve travmanın izlerini atabilmesi için, kuşunuzun kesintisiz ve huzurlu uyku almasını sağlayın. Kuşlar genellikle, yalıtılmış, sakin, hafif karartılmış odalarda, kafes üzeri örtülüyken sakin kalmaktadırlar.

 

   Çiftlik hayvanları besliyorsanız;


 

     Deprem anında ve deprem sonrasında tüm hayvanlar gibi, keçi, koyun, inek gibi çiftlik hayvanları da farklı davranışlar sergileyebilir, huysuz ve saldırgan olabilir. Böyle bir durumda;                     
       -Deprem sonrası kendi güvenliğinizden emin olduktan sonra, çit ve duvarların hasar görüp görmediğini kontrol edin.

       - Ağıl, ahır gibi binaların hasarlı olduğunu tespit etmişseniz, hayvanınızı güvenli bir alana alın. ( Bina hasarlı ise artçı depremlerden etkilenip yıkılabilir. ) 

 

   

 
 
 

11111111111111111111111111111111111111111111111

 






Bu sayfa hakkında yorum ekle:
İsminiz:
E-mail adresiniz:
Siteniz:
Mesajın:
Bugün 21 ziyaretçi (105 klik) kişi burdaydı!

DUYURU PANOSU

Bir Yazı Atolyesi Geri Döndü
  • Yeni Konular...
  • Covid 19 Hakkında Herşey
  • Projeler
  • Soruyorum
  • Yeni Röportajlar
  • Youtube Kanalımız Açıldı
  • Facebook Sayfamız Kuruldu
  • Twitter Hesabımız Açıldı

Anket

Geri Dönüşümüze Kaç Puan Verirsiniz
 

SPONSOR