EVİMİZDE TEHLİKE VE RİSK TESPİTİ
Evimizde inceleme yapmadan önce temel sorunların sorulması ile başlar ;
1. Yaşadığımız yer ( Coğrafya ) deprem riski taşıyor mu ?
2. Deprem bizlere ne şekilde zarar verebilir ?
A) Yapısal hasarlar; binaların deprem etkisiyle hasar almaları, çökmeleri ve bizlere zarar vermersi gibi.
B) Yapısal olmayan hasarlar; depremin etkisiyle devrilen eşyaların bizlere verdiği zararlar, şehir şebeke ve bina tesisatlarına verdiği zararlar ve bu nedenle yaygın çıkması, elektrik çarpması ya da evlerdeki tehlikeli maddelerin zarara sebep olması gibi.
C) Alt yapı hasarları; yolların hasarı nedeniyle ulaşımın aksaması, iletişim sisteminin aksaması nedeniyle haberleşememe, kamu hizmetlerinin aksaması gibi.
3. Deprem başka hangi tehlikeleri tetikleyebilir ?
Deprem birçok tehlike için tetikleyici olabilir. Bazı örnekler;
Artıç depremler
Yangın
Tehlikeli madde kazaları
Elektrik çarpması
Tsunami
Heyelan
Çığ
4. Depremden sonra hemen yardım gelmemesi söz konusu olabilir mi ?
-Olabilir. Depremin geniş bir bölgeyi etkilemesi ve büyük zarar vermesi halinde mevcut müdahale kaynaklarının ve büyük zarar vermesi halinde mevcut müdahale kaynaklarının yetersiz kalması ile olay afete dönüşebilir. Bu durumda 72 saat için yardım gelememesi söz konusu olabilir.
Konumuzun sonunda TEHLİKE İNCELEME FORMUNU cevaplayarak( tehlike avı yaparak), bahsettiğimizrisklerden hangilerininbizi tehtit ettiğini tespit edelim.
PLANI HAZIRLAMAK
Tehlikeler tespit edildikten sonra, depremin bize verebileceği zararı yok etmek ya da azaltmak için alınması gereken önlemleri deprem sırası ve sonrasında yapılması gerekenleri içeren bir plan hazırlanmalıdır. Temel hedef, planın tüm aile üyeleri ile tartışılarak oluşturulması, daha sonra düzenli aralıklarla eksikliklerinin tespit edilerek planın geliştirilmesidir. Bu planı TEHLİKE İNCELEME FORMUNU kullanarak kontrol edebilirsiniz.
|