OKUL ÖNCESİ VE OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARI
Yaklaşık üç yaşına gelmiş bir çocuk, depremin ne olduğunu ve ona hazırlanmak için neler yapılması gerektiğini anlayabilir. Depremlerin nasıl gerçekleştiği, bizleri nasıl etkileyebileceği gibi konuları, onun anlayabileceği bir dilde anlatmamız gerekir. Ayrıca bu yaşa gelmiş çocuklar, aile içerisinde depreme yönelik olan tartışma ve planlama çalışmalarına dahil edilmelidir. Çocukların yapılacak uygulamaları unutmamalarıve tehlikeye karşı refleks oluşturabilmeleri için tatbikatların yaklaşıkaltı ayda bir tekrar edilmesi gerekmektedir.
A) Çocuklara, evin her odasındaki en emniyetli yerler gösterilmelidir. Ayrıca evin tüm çıkışlarının bilinmesi ( Acil durum çıkışları vb. ) deprem sonrası tahliye için önem taşımaktadır.
B) '' Yat / Çök - Korun / Kapan- Tutun '' hareketi, tespit edilen emniyetli yerlerde çocuklara uygulamalı olarak gösterilmelidir.
C) Çocuklara farklı mekanlarda yaşanabilecek depremlerde ne şekilde davranmaları gerektiği öğretilmelidir. ( farklı binalar, açık alan, deniz kenarı vb. ) Okuldaki davranışlar, öğretmenlerce gösterilmekte ve tatbikatlar yapılmaktadır. Çocuk anaokuluna gidiyor ise, okulunda depreme yönelig eğitim yapıldığından emin olunmalıdır.
D) Üzerinde çocuğun adı,soyadı,adresi,acil bir durum için iletişim bilgileri ve eğer varsa sağlık problemleri yazılı olan acil durum kartları hazırlanmalıdır. Bu kartlarçocukların üzerinde bulunlı ve gerektikçe güncellenmelidir.
E) Küçük çocukların, olası bir deprem sonrasında gaz vanalarını ya da ocağı kapatmaları beklenmemelidir. Ancak gaz kokusu tanımaları ve böyle bir koku aldıklarında, durumu yetişkinlere söylemelerinin çok önemli olduğu mutlaka öğretilmelidir.
|