A-PLAN YAPMAK
Depremden zarar görmeden ya da en az zararla kurtulmak için, deprem öncesinde hazırlık yapmak şarttır. Deprem hazırlığının temeli ; depremin öncesi ,sırası ve sonrasındaki tüm uygulamaların planlanmasıdır. Yer altında gerçekleşen, birçok kez nasıl ve niye olduğunu tam ve net bir şekildegözümüzün önüne getiremediğimiz '' depreme'' karşı ''plan yapmak '' bize karmaşık ve zor bir iş gibi görünebilir. Oysa birçok planlama uygulaması gibi , konuyu temel parçalarına ayırıp tek tek değerlendirmek, karmaşıklığı giderecektir.
Planlama konusundaki bazı söylemler. '' Depremin etkilerinden korunmak amacıyla plan yapma'' yöntemleri hakkında bize ipuçları sağlayabilirler:
- İdare eder bir plan , plansızlıktan iyidir,
- '' Bugünün'' idare eder / iyi planı, '' yarının'' ideal planındaniyidir,
- Yarının '' ideal'' planı, / iyi planı, ''yarının''ideal planından iyidir,
- Yarının '' ideal'' planı, bugünün ''iyi'' planı geliştirilerek hazırlanır.
- Yarın artık bugünse ve hala bir planımız yoksa ya da mevcut planımızı geliştirmek için çaba harcamıyorsak, amacımızı unuttuk demektir.
- Amacımızı unuttuysak, suçlayacak kendimizden başka kimse yoktur.
Ailemizi depremin neden olabileceği tehditlere karşı korumak amacıyla plan yapmaya başlamanın en kolay yolu;
1- Önce temel soruları sormak ve cevaplara göre mevcut durumu inceleyerek risk ve tehlikeleri saptamak,
2- Ortaya çıkan tehdit ve risklere göre, olası hasar ve zararı yok edecek ya da azaltacak önlemleri almak, deprem anında yapılması gerekenleri kapsayanbir plan yaparak bunu tüm ailemizle paylaşmak ve hayata geçirmektir.
'' Depremin etkilerinden korunmak amacıyla önceden plan yapmak, ailemizde kimlerin, ne zaman, nerede, nasıl davranacağını belirlemek depreme hazırlanmanın en temel yöntemidir''
|